Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak zinde, esnek ve sessiz bir dokumada olmalı, hayırlı bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf duru katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüce miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler bile birfena kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en ilgi etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hak bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve kucakime apiko tasarruf etmek kucakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde kucakilen bir puro ideal nem bileğerlerinde kucakiliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran gayet orantılı ve kucakilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken diğer bir can bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir mesabe olduğunu ve asla kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayrımı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmaslahatimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğmaslahattirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve kucakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, kucakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna devran ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en uz mesabe bu ve bu bileğerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde ortalama 6 kamer içinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan müstakil olmadığı kucakin mukannen bir devran içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca zait suhunet bileğmaslahatimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri hazırlamak kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu mesabe iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek kucakin en uz opsiyon olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem kabız hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. şeb gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çalışarak mıhlı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Bir cevap yazın